Zairai-shu ( 在来種 ) - herbaty o warte poznawania. Kasuga ( 春日 ) oraz Tatsuyama (龍山 )

 Jak tłumaczone jest słowo ziarai -



Gatunek rodzimy (在来種)

Opis

Opis

Gatunek rodzimy, gatunek autochtoniczny – gatunek rodzimy dla danego ekosystemu, siedliska, biocenozy. Gatunki autochtoniczne stanowią o składzie faunistycznym i florystycznym danego obszaru geograficznego i są wypierane przez gatunki alochtoniczne, często wskutek działania człowieka. Wikipedia

  W przypadku japońskich herbat to sytuacja jest trochę inna:

Według przekazów historycznych krzew herbaciany ( nasiona ) przywożą do Japonii mnisi buddyjscy w rożnych okresach historycznych :

- mnich Kukai oraz Saicho – okres Heian.

-mnich Eisai -okres Kamakura

(Istnieje jeszcze kilka innych epizodów , jak tafia herbata na wysypy japońskie )

Czyli naturalnie rosnący krzew herbaciany w nie jest tak do końca autochtoniczny, przywieziony z kontynentu przez setki lat dostosował się do warunków miejsca w którym rośnie.

Tutaj mamy dwa rodzaje zairai :

- yamacha – czyli dziko rosnące krzewy wtopione w leśnych chaszczach ( najczęściej gdzieś w górach) jako pozostałości po ogrodzie herbacianym

- krzew herbaciany uprawiany od wieków w danej okolicy – nie jest sztucznie wyhodowany w ośrodku badawczym.

Dodatkowo –jako zairai uważane są krzewy z nasion które i nie mają 100 % cech do krzewu macierzystego. 

 (Aby mieć te takie same rośliny  używa się do tego   sadzonki pędowe- jest bardzo znane w świecie – upraw rolniczych. )



Herbaty typu zairai nie są zbyt popularne a to ze względu na niestabilne i niezbyt bogate walory smakowe. Z drugiej strony są herbaty powstałe z liści krzewów zairai okazują oblicza dawnych , tarych smaków. To raczej niszowa ciekawostka w świecie herbat japońskich.


zaparzylem  2 herbaty 

- Tatsuyama ( tu bylo )




oraz

- Kasuga  -  




Jakie efekty?

 Parzenie – w temperaturze ok 80 ℃ - w smaku bardziej przypomina bancha niż sencha.

Kolor jak widać blado żółty – typowy dla asamushi.

Smak prosty -  gdzie w  naprze Tatsuyama  da się odczuć goryczkę . Takie herbaty ze względu na smak nie są  atrakcyjne ani  konkurencyjne.

Wioska Kasuga w prefekturze Gifu - jedno z nielicznych miejsc gdzie od setek lat rosną oryginalne krzewy herbaciane.

Opis na opakowaniu : krzewy herbaciane hodowane są tam od ponad 700 lat. A nie stosuje się środków ochrony ani nawozów.

Konkluzja :  Zairai -shu to "-   są warte poznawania  "ale  lepiej  kiedy ma się  doswiadczenia z popularnymi herbatami

 się doświadczenia z   dodtrpnymi pupuladoswiadczenia z   dodtrpnymi pupularnymi .

W Chinach w prowincji Yunnan – do naturalnie rosnących dzikich krzewów herbaty jest totalnie inne podejście. Tutaj wręcz wyszukuje się niuanse smakowe – ale to już zupełnie inna historia.


Komentarze