Sanxia Biluochun


碧螺春茶 Biluochun Cha – „legenda wiosennych herbat” jakoś nigdy nie pojawiła się w tym blogu. Dziwne ( ?) bo to obok Longjing jedna z najbardziej znanych zielonych herbat chińskich . Oryginalna herbata pochodzi z okolic historycznego  miasta Suzhou ( można dojechać w kilkadziesiąt minut supereksersem z Szanghaju.) W przeciwieństwie do Longjing ( który ostatnio popijałem) -Dongting Biluochun ( 洞庭碧螺春 ) bardzo szybko traci świeżość i najlepiej przygotowywać te herbatę w jak najszybciej – ( listki powinny być przechowywane w miejscu o temperaturze 8-6 C)




Dzisiejsza zielona herbata o nazwie Sanxia Biluochun(三峽碧螺春茶) nie ma prawie nic wspólnego z oryginalną Dongting Biluochun ( 洞庭碧螺春 ).

Sanxia Biluochun – pochodzi z Tajwanu z górzystych poludniowo – zachodnich okolic Taipei – dystryktu Sanxia – jest bardzo mało znana herbata.( Cieszy ze w Polsce jest osiągalna.. )



Sanxia Biluochun -nie przypomina w smaku ani produkcji Dongting Biluochun. metody parzenia są mniej skomplikowane.

Super delikatne pąki Dongting Biluochun wymagają bardziej precyzyjnego parzenia , temperatury 70- 80C. Lokalni w „ludzie herbaty” z Suzhow maja kilka sposobów przygotowania. Dongting Biluochun zaliczana jest do 10ciu najlepszych w Chinach.

Sanxia Biluochun – liski są większe mniej delikatne – parzenie w gaiwanie nie sprawia trudności. Temperatura ok 80 C. ok 40sekund. 3Parzenia.



Ta dzisiejsza herbata zrobiona jest z tajwańskiego kultywaru Qingxīn ganzi(青心柑仔) z którego listków najczęściej powstają zielone herbaty Sanxia Longjing  oraz Sanxia Biluochun. Bardzo dobra w smaku: lekkie owocowe akcenty przechodzące w cytrusy., delikatny kwiatowy aromat.



Dodatkowo nie jest tak wymagajaca w przechowaniu – długo zachowuje świeżość. Ceny także mniejsze niż Dongting Biluochun dlatego nie sprzedaje się jej w maleńkich poczuszkach po 20 gram.. Liście są większe mniej delikatne, nie bardzo zwinięte w spiralki – bez „ meszku „...

Mam nadzieje ze już za kilka miesięcy będziemy  mieli okazje skosztować tegorocznej 2021 -  Dongting Biluochun. ( prawdziwej)

碧螺春- czyli wiosenne jadeitowe spiralki 

 .. istnieje wiele wiele herbat o nazwie Biluochun które maja niewiele wspólnego z  Dongting Biluochun z okolic Suzhou. Niektóre bardzo dobre i przyjemne jak ta dzisiejsza Sanxia Biluochun (三峽碧螺春茶) a inne nie tak bardzo dobre.




Komentarze

  1. Jedna z moich ulubionych herbat zielonych. Ale nazwa jest tylko nostalgicznym nawiązaniem do Dongting Biluochun. W smaku zupełny brak cech wspólnych. Jedynie bardzo wysokiej jakości Sanxia Biluochun ma sporo puszku na liściach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sanxia Biluochun wprowadza w błąd sugerując ze ma wiele wspólnego z Dongting Biluochun. Z tego co mi opowiadali na Tajwanie to te zielone herbaty zrobiono dla Waishengren (外省人)przybyszów ( uciekinierów) z Chin Kontynentalnych którzy preferowali herbaty zielone. A obecnie w naszych czasach kiedy możemy wykupić sobie licencje na nazwę herbaty powstają rożnego rodzaju Longjingi i Biluochuny - które smakowo i jakościowo odbiegają od pierwowzorów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz