Chiran cha 知覧茶- sincha.. - kres świeżości do 2021- 11-22 Koiso seicha ( 小磯製茶 )

Niespodzianka - wysokiej jakości sincha – prefektury Kagoshima – ze sławnego rejonu herbacianego Chiran . Jest to produkt firmy Koiso (有小磯製茶) znajdującej się w Eicho Kamibeppu MinamiKyushu shi ( 南九州市 ) - herbaty tej firmy były już przedstawione w Herbata- Blog. ( KAGOSHIMA cha opakowanie ; etykieta\ ) - jest to jakby dalsza część opisu . Tym razem jest Shincha w mega kolorowym opakowaniu stylu wa-gara (和柄)


Jest to herbata na rynek lokalny pre z ale z Koiso – od kilku lat zaczyna wytwarzać tencha ( z której robi się matcha) oraz herbaty organiczne – takie są wymagania rynku – żeby przetrwać trzeba unowocześniać produkcje , wprowadzać innowacje. W drugiej co do wielkości produkcji herbat prefekturze Kagoshima – są bardzo dobre warunki do produkcji zarówno jeśli chodzi o ciepły klimat jak koszt prosukcji. Jest to jedna z prefektur gdzie nie spada drastycznie produkcja herbaty, wręcz przeciwnie powstają nowe obszary upraw.

Firma Obecnie herbata z upraw ekologicznych jest również eksportowana za pośrednictwem sprzedawców herbaty poza prefekturą i wymieniamy się informacjami bezpośrednio z zagranicznymi nabywcami, aby produkować i sprzedawać herbatę zgodnie z rzeczywistym zapotrzebowaniem.



Obecny właściciel Masakazu Koisu spędził swoje studenckie czasy prefekturze Fukuoka a po szkoleniu w Yame przejął firmę od swoich rodziców w wieku 30 lat.

Sama firma ma ponad 100 lat założona była w okresie Meiji. W archiwach wspomina ze nasiona herbaty na tereny południowej części wyspy ok.1836roku.Jak wiadomo w Kagoshima popularne jest wykorzystanie wielu kultywarów jak:Yutaka Midori, Sae Midori i Oku Midori.



W poprzednim wpisie wspominane było o parzeniu w tradycyjnych naczyniach. Obecnie w lato stosuje się szklane czajniki… a ten jest firmy Hario.



Sama Shincha – bardzo bogata w smaku – a to dzięki odpowiednio dobranych kultywarów.

Komentarze