Koreańska herbata Jagseol mistrz Kim DongGon 작설(雀舌) 쌍계명차

 Nareszcie udało się przygotować  herbatę z Koreii – ręcznie obrabiana ze swobodnie rosnących krzewów w Hadong  u podnóża góry Jiri.     


                                                                        작설(雀舌)

Jagseol  작설(雀舌) - „ptasi  języczek”  albo  dokładniej „ język wróbla” – przykład  satrych nazw ręcznie robionych herbat w Korei. Była to jedna z pierwszych  herbat  wytwarzanych od lat 70tych   kiedy zaczeły odradzać się tradycje oraz odkrywanie duchowych wartości parzenia w ręcznie wykonanej ceramice .  Ten dzisiejszy  „ptasi  języczek” ma  dodatkowo jeszcze w nazwie dopisek  „ praca sławnego  mistrza KimDong Gon „  .  To ukazuje jak kilka dekad temu wyglądała sytuacja herbaciana w Korei Południowej –czyli  czasy niszowej produkcji dla niewielkiej grupy społeczeństwa. Herbaty były wytwarzane ręcznie w świątyniach buddyjskich oraz przez kilka rodzin posiadających  półdzikie ogrody herbaciane zajdujące się  daleko  wysoko w górach. Istnieje przekaz ze są to pozostałości po buddyjskich uprawach herbaty w okresie panowania dynastii Koryo ( Goryeo 918-1392r.)  



Ta dzisiejsza parzona 4 razy w temperaturze ok 80C -  w smaku da się wyczuć akcenty zbliżone do orzechów włoskich oraz cos z herbat zielonych chińskich takze delikatne umami charakterystyczne dla herbat japońskich. 

Herbata w Korei miała status kultury wysokiej ...obecnie stała się bardziej popularna dzięki promocji tradycyjnych zwyczajów  z jednej strony a  drugiej - wzrostem maszynowej produkcji taniej herbaty na wyspie Jeju ( Dżedżu) . Dlatego obecnie w poznawaniu  współczesnych herbat koreańskich jest pewien „haczyk „-  przy stosowaniu  podziału na okresy zbiorów ale i  jakości. Czyli pierwszy – najdelikatniejsze pąki i ; drugi jeden listek i pąk, trzeci 3 listki itd. Jeśli zbiory wykonuje się maszynowo i obrabia na skale  masową to nie otrzymamy takiej samej jakościowo dobrej herbaty jak obrabiana w malej ilości przez mistrza o wieloletnim doświadczeniu którego ogród herbaciany znajduje się w górach a nie na nowo założonej plantacji. Urokiem wysokiej jakości herbat są  czynniki  jak  – miejsce wegetacji krzewu herbacianego  oraz  mistrzowska  ręczna obróbka listków.   


Jagseol  작설(雀舌) – po polsku  wymowa brzmi podobnie jak CZAKSOL

Linki  o koreańskiej herbacie: 

Woojeon 우전 najlepsza herbata z Korei ?


Dom Herbaty - Tea Harmony Hadong Korea Tea House Gwan A 觀雅-관아

Komentarze