....
玄米茶 Ryżowa Japońska Herbata -(Rice Japanese Tea.. Genmai Cha)
Dziś eksperyment polegający na porównaniu dwóch Genmaicha :- pierwsza z legendarnego sklepu Horaido (蓬莱堂 ) a =druga Trà Gạo Rang Nhật zakupiona w wietnamskim supermarkecie (targowisko Bakalarska - Warszawa) … Co mają wspólnego ?
https://cha-herbata.blogspot.com/2021/12/genmaicha-historia-jej-poczatki-sklep.html
Wstęp:
Horaido genamicha
Viet Genmai - Trà Gạo Rang
Genamai 玄米- brązowy ryż ? dodany popcorn ?
Źródła japońskie podają : obecnie większość herbat genmaicha powstaje na bazie białego ryżu który prażony jest na brązowy- jest to podobna technologia do produkcji popcorn`u i dlatego spękane białe ziarenka ryżu przypominają prażoną kukurydzę ( ?) - być może jest jakieś podobieństwo >> i komuś przyszło do głowy żeby tę herbatę nazwać „ popcorn tea” ?
A ten ryż?
Nasuwa się pytanie dlaczego powszechnie nie używa się brązowego ryżu do genmaicha ? Odpowiedz jest prosta : brązowy jest trudniej dostępny, cena wyższa a herbata genmaicha – ma status taki że powinna być tanim towarem do codziennego popijania. Jeśli ktoś chce zakupić herbatę z zmieszaną z brązowym ryżem to może to zrobić w sklepach ze zdrową żywnością albo zamówić ekologiczny genmai i samemu wymieszać z listkami herbacianymi. Biały ryż jest powszechny co jest efektem preferencji kulinarnych w Azji Wschodniej- nie nieoszlifowany tani brązowy był uważany za gorszy i dlatego został wyparty. Tak jak białe pieczywo było ( jest?) bardziej doceniane niż robione ze zboża nie łuskanego. Czasy się zmieniają teraz wiemy co to są mikroelementy i jak powinno się zdrowo odżywiać. A zdrowotnym działaniu brązowego ryżu rozpisuje się np. makrobiotyka.
Ryżowe Herbaty - A co je rożni ?
1.
Wizualnie
- jak łatwo można zauważyć są bardzo znaczne różnice wygąldu tych herbat. I raczej nie trudno ocenić która z herbat bardziej smaczna – atrakcyjna. Choć obydwie noszą nazwę GENMAICHA , obserwacje ukazują – mamy do czynienia z dwiema nie podobnymi herbatami. Niżnej umieszczę reklamę zdrowotnych właściwości herbaty z prażonym – ale dzisiejszy eksperyment pokazuje iż raczej trzeba mieć dystans bo herbata herbacie nie równa.
2.
Smakowo -
parznie w temperaturze wody powyżej 95 stopni.
wietnamska dała rady na 2 zaparzenia - japońska na 3 zaparzenia.
>Wietmaska Trà Gạo Rang Nhật– to herbata „ gastronomiczna „ dobrze pasuje jako napój do potraw orientalnych .lekki mało wyrazisty smak który nie będzie dominował , dobry substytut dla wody mineralnej , teraz szczególnie w zimowym okresie gorący napar rozgrzewa.( tej klasy herbaty możemy dostać za darmo w jap. stołówkach . ) Łatwa, prosta dobrze się sprawdzi jako środek do gaszenia pragnienia.
>Horaido -cha (蓬莱堂茶 ) - nie przyzwyczajony do zbyt intensywnego smaku jakoś trudno było zaakceptować genmaicha o tak mocnym działaniu na kubki smakowe. W naparze Horaido genamicha „listki herbaciane dominują nad ryżem”- to nie typowe- jednakże jeśli uświadomimy sobie że pochodzi ze sklepu specjalistycznego - gdzie lokalni klienci od dekad przyzwyczajeni są do tego takich herbat, ... trzeba zmieć podejście. Tak - to herbata która pasuje do wysublimowanych potraw kaiseki . Kioto rządzi się swoimi tradycjami i prawami. Trzeba będzie poeksperymentować jak przygotować genmaicha z Horaido (蓬莱堂 ) w bardziej zaawansowany sposób.
3.
Kącik propagatora zdrowej żywności – ( Pan lekarz uzdrawiający
naturalnymi środkami ,dietetyka)
Cudowna Genmai cha- tekst reklamowy :
Japanese
Rice Tea to mieszanka liści zielonej herbaty i prażonego brązowego
ryżu, wspaniały napój z Japonii. Herbata ta ma nie tylko wyjątkowy
aromat, jest bardzo dobra dla zdrowia i jest obecnie bardzo popularna
na rynku.
W Japonii w przeszłości Japanese Rice Tea była napojem tylko dla biednych, których nie było stać na zakup czystej
herbaty, więc drobni handlarze musieli mieszać więcej ryżu i
obniżać cenę. Ale teraz stał się bardzo popularny na całym
świecie i jest niezwykle kochany przez wszystkich.
Zapach japońskiej herbaty ryżowej jest bardzo szczególny, ponieważ
aromat przywodzi na myśl zapach tostów, a podczas picia
herbata jest lekko słodka. Co więcej, genmaicha ma tylko
30% liści herbaty, reszta to prażony brązowy ryż, dzięki czemu
podczas picia herbaty nie będzie zbyt cierpki i nie zawiera zbyt
dużo kofeiny, aby wpływać na sen.Zapobiega
nowotworom: można powiedzieć, że połączenie zielonej herbaty i
japońskiego brązowego ryżu jest niezwykle idealnym połączeniem
do uzupełnienia ludzkiego organizmu w antyoksydanty, takie jak:
witaminy E, C, leptyna, garbniki i aromaty... te substancje są
niezbędne w zapobieganiu nowotworom, a także zapobieganiu wolnym
rodnikom.
Wspiera osoby z cukrzycą: witaminy z grupy B, białko,
chrom, błonnik i przeciwutleniacze... w japońskiej herbacie ryżowej
odgrywają ważną rolę we wspomaganiu metabolizmu glukozy. Dlatego
brązowy ryż ma zdolność do kontrolowania i stabilizacji poziomu
glukozy we krwi u diabetyków w niezwykle skuteczny sposób.
Obniża
poziom cholesterolu we krwi: w zielonej herbacie i brązowym ryżu
znajdują się składniki odżywcze, takie jak błonnik, karotenoidy
i kwasy omega-3. Wszystkie te składniki w znacznym stopniu
przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i
trójglicerydów, potencjalnie pomagając w ten sposób zapobiegać
ryzyku chorób sercowo-naczyniowych i zmniejszać prawdopodobieństwo
udaru mózgu, a także powikłań związanych z chorobami
sercowo-naczyniowymi.
Pomaga poprawić pracę wątroby:
Substancje zawarte w japońskiej herbacie ryżowej to inozytol,
fosfolipidy i witaminy z grupy B, które mogą wspomagać proces
detoksykacji wątroby, wspomagając proces leczenia marskości
wątroby. To skuteczna regeneracja komórek wątroby u pacjentów z
chorobami wątroby.
Redukuje kamienie nerkowe, zwalczaj
osteoporozę: dzięki witaminie K w japońskiej herbacie ryżowej
pomaga transportować wapń do kości, a jednocześnie skutecznie
zapobiega krystalizacji szczawianu wapnia w drogach moczowych, aby
zapobiegać kamieniom nerkowym i zapobiegać osteoporozie.
Japońska herbatyżowa ma działanie na urodę: Witaminy E, C w enmaicha pomaga kobiecej skórze być zawsze białą,
mają wystarczającą ilość wilgoci, pomaga zapobiegać
starzeniu się skóry, leczy trądzik. Poza tym zarówno składniki
zielonej herbaty, jak i prażonego ryżu pomagają bezpiecznie
schudnąć, poprawiają pracę układu trawiennego organizmu i
zapewniają rozbudzony umysł (?).
Efekt
zielonej herbaty z prażonym brązowym ryżem
Herbata z
prażonego brązowego ryżu, oprócz znanego wszystkim efektu
rozgrzewającego i chłodzącego wątrobę, przynosi również wiele
innych nieoczekiwanych efektów. Analizując krew niektórych ludzi,
którzy pili wodę z brązowego ryżu, ich krew była bardzo czysta.
Okrągłe czerwone krwinki i przejrzyste serum. Podczas gdy w innych
czerwone krwinki są albo zniekształcone, albo pełne toksyn i
pasożytów.
Co więcej, codzienne stosowanie herbaty z
prażonego brązowego ryżu pomoże zmniejszyć dczuwawanie bólu, gdy zmienia się pogoda, leczyć przewlekłe zaparcia.
Herbata
z prażonego brązowego ryżu pomaga zwalczać odwodnienie w
przypadku biegunki i bardzo dobrze kontrolować biegunkę, szybko
przywracając zdrowie.
Picie herbaty z prażonego brązowego
ryżu przez długi czas pozwoli pozbyć się reumatyzmu u
osób starszych. Twój organizm będzie pełen energii, nie będzie
już ospały ani zmęczony, osobom starszym nie będzie już
przeszkadzać częste oddawanie moczu w nocy. Jeśli mowa o herbacie
z prażonego brązowego ryżu ma jakieś zastosowanie, to można
stwierdzić, że jest to bardzo cenny środek na zdrowie
człowieka.
Powodem, dla którego herbata z brązowego ryżu ma
tak wiele zastosowań, jest to, że brązowy ryż ma dużo błonnika,
który może obniżyć poziom cukru we krwi i cholesterolu, a także
ma więcej minerałów, takich jak magnez, mangan, cynk...
Używanie
brązowej herbaty ryżowej w połączeniu z ćwiczeniami i
odżywianiem, regulacja oddechu, aby odżywić zarówno ciało, jak i
umysł, przyniesie każdemu zdrowe i szczęśliwe życie, nawet jeśli
nie wymaga to zbytniego wysiłku
. Hibiskus 20 % ???? Oj - nie było liścia hibiskusa .. tylko herbaciany..
Komentarze
Prześlij komentarz