Co jest znane czyli : A B C Matcha
A
ー "Właściwości zdrowotne oraz wpływ na organizm ludzki" - takie zagadnienie jest powszechnie znane i przedstawiane we wszystkich artykułach, broszurkach opisującym czym jest herbata matcha. Bardzo często spotkać się można z kopiami popularnego opisu – który w rożnych wersjach pojawia się internacie. Także tutaj. Zdrowa Matcha - matćia - MACZA - 抹茶 ー sproszkowana herbata.( https://cha-herbata.blogspot.com/2021/12/cudowna-matcha-matcia-macza.html) -
>>>>> super właściwości zdrowotne to jeden z istotnych czynników który ma wpływ na popularność herbaty matcha --- nie tylko w Polsce ale i na całym świecie.
B
- unikalny sposob hodowli oraz produkcji .
Matcha powstaje ze zmielonych listków zacienianej herbaty -tencha która powstaje dzięki bardzo skomplikowanej technice obrabiania lisci...Im bardziej tekst zaawansowany tekst tym więcej opisywane sa etapy produkcji czy przebiegu zacieniania .
C
-matcha w zachodniej (takze w polskiej ) nomenklaturze:
3 podstawowe typy:
- 1 wysokiej jakości : luksusowa ,( ceremonialna ) ;
-2 codzienna : zwykła pitna
-3 kulinarna = spożywcza.
Zagadnienia A,B,C – no i chyba na tym na tym kończy się możliwość uzyskania maksymalnej ilości informacji o matcha. Raczej trudno o materiały dla prześledzenia historii jak i gdzie i jak powstała matcha W internecie nie łatwo jest znaleźć rzetelne źródła przedstawiające czym jest i była matcha w przeszłości .(Ten brak informacji dużej mierze dotyczy to także Japonii.)
Ciekawostka :W Japonii kraju pochodzenia matcha podział jest inny choć można zauważyć podobieństwa jak np. jeśli kupujemy matcha w supermarkecie japońskim czy też polskim ( tygodnie azjatyckie ) to dostaniemy raczej niskiej jakości herbaty przeznaczone do celów kulinarnych ..to nie miejsce dla zakupienia wartościowej matcha o bogatym smaku do przygotowania w ciekawej ,artystycznej miseczce chawan z użyciem trzepaczki chasen, i której smakiem najlepiej cieszyć się odpowiednim kontemplacyjnym nastroju.
*** Czy matcha pochodzi z Chin ??? -
to tak jak zapytać czy grupa herbat z obzaru Darjeeling jest herbatą chińską czy też nie?
A jeśli mamy na myśli współczesną japońską herbatę matcha?
Na takie pytanie nie ma odpowiedzi :"Tak". Jednocześnie nie można odpowiedzieć "Nie". W wielu współczesnych chińskich materiałach na temat historii herbaty przekazywane jest to iż matcha trafiła do Japonii w czasach panowania Południowej dynastii Song (1127–1279). Faktem bezspornym ze zwyczaj spożywania ubitej sproszkowanej herbaty był praktykowany w sławnych świątyniach w południowo-zachodnich Chinach jakieś 900lat temu. Ale na ile podobna była to herbata która obecnie trafia do nas z Japonii pod nazwą matcha? Czy chiński pierwowzór ma wiele wspólnego z obecnymi herbatami typu matcha ?
Tu znajdziemy trochę podobieństw ale chyba więcej różnic.
Faktem jest że produkowanie herbaty sproszkowanej zaniechano w jej pierwotnym miejscu pochodzenia. Obecnie w mniej lub bardziej ciekawy ( autentyczny) sposób powstają próby odtworzenia przygotowania tego typu herbaty. Zwyczaj picia ubijanej sproszkowanej herbaty w miseczce nie przetrwał w Chinach w przeciwieństwie do Japonii gdzie ewoluował.
Miejmy na uwadze iz przez ostanie 100-150 lat zaszły bardzo istotne zmiany w traktowaniu matcha która obecnie jest znana i popularna i popularna w Japonii ale bogatych rozwiniętych krajach na całym świecie. Co ciekawe słowo MATCHA pojawiło się całkiem niedawno.
Rzetelne źródło wiedzy: fakty i ciekawostki.
Pan Hideki Kuwabara to jednen z najbardziej znanych badaczy historii herbaty matcha.Jest autorem książki” Wszytko o matcha „ (「抹茶のすべて」 ostanie wydanie: maj 2019r. ) Udziały w wykładach- warsztatach z panem Kuwabara przyczyniają się do poznawania historii jak powstawała współczesna japońska matcha. Marzec 3 -2019r.
Matcha- Wykłady - historia i obecna sytuacja herbaty
(https://cha-herbata.blogspot.com/2019/03/matcha-wykady-historia-i-obecna.html)
Marzec 3-2019 rok.To była świetna okazja dla uzyskania wiedzy przekazywanej przez profesjonalistę człowieka który pochodzi z Uji z rodziny od kilku pokoleń zajmuje się produkcją. Warto poznać kilka ciekawostek jak ukształtowywała się historia sproszkowanej herbaty w Japonii..Niestety nie da się tego opisać kilku linijkach- ten dzisiejszy tekst to wstęp .. w drugiej części postaram się przedstawić fragmenty z książki gdzie autor przedstawia jak: np. powstał pomysł zacieniania krzewów , dlaczego matcha radykalnie zmieniła swoje oblicze ; itd itp - inne fakty i ciekawostki
700 lat temu. Zapoczątkowanie historii upraw herbaty w Japonii przypisuje się mnichowi Eisai który przywiózł nasiona z Chin..
500 lat temu.. .. Dzięki działalności mistrza Murata Shuko (村田 珠光1423-1502)–który przyczynia do powstania nowej estetyki WABI cha- co jest dalekie od chińskich pierwowzorów..
Współczesną matcha – ile ma wspólnego z ze sproszkowaną herbatą z okresu Edo? Na takie pytania odpowiedzi znalezione w opracowaniu pana Kuwabara -wymagają obszerniejszego wpisu ..
Komentarze
Prześlij komentarz