Matcha A B C - mało znane fakty i ciekawostki..- które przedstawia i opisuje p. Hideki Kuwabrara

 Co jest znane  czyli :  A  B  C Matcha  



A

ー "Właściwości zdrowotne oraz wpływ na organizm ludzki" -  takie zagadnienie jest powszechnie znane i przedstawiane we wszystkich artykułach, broszurkach opisującym czym jest herbata matcha. Bardzo często spotkać się można z kopiami popularnego opisu – który w rożnych wersjach pojawia się internacie. Także tutaj. Zdrowa Matcha - matćia - MACZA - 抹茶  ー sproszkowana herbata.( https://cha-herbata.blogspot.com/2021/12/cudowna-matcha-matcia-macza.html) -

>>>>> super właściwości zdrowotne to jeden z istotnych czynników który ma wpływ na popularność herbaty matcha --- nie tylko w Polsce ale i na całym świecie. 

B

- unikalny sposob hodowli oraz produkcji .

Matcha powstaje ze zmielonych listków zacienianej herbaty  -tencha która powstaje dzięki bardzo skomplikowanej technice obrabiania lisci...Im bardziej tekst zaawansowany tekst tym więcej opisywane sa  etapy produkcji  czy przebiegu zacieniania . 

C

-matcha w zachodniej (takze w polskiej  ) nomenklaturze:

3 podstawowe typy:

- 1 wysokiej jakości : luksusowa ,( ceremonialna ) ;

-2 codzienna : zwykła  pitna

-3 kulinarna = spożywcza.

Zagadnienia A,B,C – no  i chyba na tym na tym kończy się możliwość uzyskania maksymalnej ilości informacji  o matcha. Raczej trudno o  materiały dla prześledzenia historii jak i gdzie i jak powstała matcha W internecie nie łatwo jest znaleźć rzetelne źródła  przedstawiające  czym jest i była  matcha w przeszłości .(Ten brak informacji dużej mierze dotyczy to także Japonii.)

Ciekawostka :W Japonii kraju pochodzenia matcha  podział jest inny choć można zauważyć podobieństwa jak np. jeśli kupujemy matcha w supermarkecie japońskim czy też polskim ( tygodnie azjatyckie ) to dostaniemy raczej  niskiej jakości herbaty przeznaczone do celów kulinarnych ..to nie miejsce dla zakupienia wartościowej matcha o bogatym smaku  do przygotowania  w  ciekawej ,artystycznej  miseczce chawan z użyciem trzepaczki chasen, i  której smakiem  najlepiej cieszyć się  odpowiednim kontemplacyjnym nastroju.        

 *** Czy matcha pochodzi z Chin ??? -

to tak jak  zapytać czy grupa herbat z  obzaru Darjeeling jest herbatą chińską czy też nie?

A jeśli mamy na myśli współczesną japońską herbatę matcha?

Na takie pytanie  nie ma odpowiedzi :"Tak". Jednocześnie nie można  odpowiedzieć "Nie". W  wielu współczesnych  chińskich  materiałach  na temat historii herbaty przekazywane jest to iż matcha trafiła do Japonii w czasach panowania  Południowej dynastii Song (1127–1279).  Faktem bezspornym ze zwyczaj spożywania ubitej sproszkowanej herbaty był praktykowany w sławnych świątyniach w południowo-zachodnich Chinach jakieś 900lat temu. Ale na ile podobna była to herbata która obecnie trafia do nas z Japonii pod nazwą matcha? Czy chiński pierwowzór ma  wiele wspólnego z obecnymi herbatami typu matcha ? 

Tu znajdziemy trochę podobieństw ale chyba więcej różnic.

 Faktem jest że produkowanie herbaty sproszkowanej zaniechano w jej pierwotnym miejscu pochodzenia. Obecnie w mniej lub bardziej ciekawy ( autentyczny) sposób powstają próby odtworzenia przygotowania tego typu herbaty. Zwyczaj picia ubijanej sproszkowanej herbaty w miseczce nie przetrwał w Chinach w przeciwieństwie do Japonii gdzie ewoluował. 

Miejmy na uwadze iz przez ostanie 100-150 lat zaszły bardzo istotne zmiany w traktowaniu matcha  która obecnie jest znana i popularna i popularna w Japonii  ale bogatych rozwiniętych krajach na całym świecie. Co  ciekawe  słowo MATCHA  pojawiło się całkiem niedawno.  

Rzetelne źródło wiedzy:  fakty i ciekawostki.

Pan Hideki Kuwabara to jednen z najbardziej znanych badaczy historii herbaty matcha.Jest autorem książki” Wszytko o matcha „ (「抹茶のすべて」 ostanie wydanie: maj 2019r. ) Udziały w wykładach- warsztatach z panem Kuwabara przyczyniają się do poznawania historii jak powstawała współczesna japońska matcha.  Marzec 3 -2019r.

Matcha- Wykłady - historia i obecna sytuacja herbaty

(https://cha-herbata.blogspot.com/2019/03/matcha-wykady-historia-i-obecna.html)

 Marzec 3-2019 rok.To była świetna okazja dla uzyskania wiedzy przekazywanej przez profesjonalistę człowieka który pochodzi z Uji z rodziny od kilku pokoleń zajmuje się produkcją.  Warto poznać kilka ciekawostek jak ukształtowywała się historia sproszkowanej herbaty w Japonii..Niestety nie da się tego opisać kilku linijkach- ten dzisiejszy tekst to wstęp .. w drugiej części postaram się  przedstawić fragmenty z książki gdzie autor przedstawia  jak:  np. powstał pomysł zacieniania krzewów  ,  dlaczego  matcha  radykalnie zmieniła swoje oblicze ;   itd  itp - inne fakty i ciekawostki 

700 lat temu.                                                                                                                                       Zapoczątkowanie historii upraw herbaty w Japonii przypisuje się mnichowi Eisai który przywiózł nasiona z Chin..

500 lat temu..                              .. Dzięki działalności mistrza Murata Shuko (村田 珠光1423-1502)–który przyczynia  do powstania nowej estetyki WABI cha-  co jest dalekie od chińskich pierwowzorów..

Współczesną matcha – ile ma wspólnego z ze sproszkowaną herbatą z okresu Edo? Na takie pytania  odpowiedzi znalezione w opracowaniu pana Kuwabara  -wymagają obszerniejszego wpisu ..




Komentarze