Twarde liście herbaciane ( II )- grundniowa bancha

 Nie zarejestrowana odmiana krzewu - o nazwie Chai-ron


"blady" kolor naparu

Grudzień – ostanie dni 2022 roku – nie jest to okres kiedy produkuje się herbaty ...ale są wyjątki kiedy chce się uzyskać coś co nie będzie bogate w smak i aromat – tak jak było opisane w ”Twarde liście herbaciane...     ” w dniu listopada 08, 2022 .. (ten sam blog) .

Tak się złożyło że ponownie w miałem do czynienia z obróbką listków herbacianych z krzewu który naturalnie przygotowany jest na przetrwanie okresu zimowego – czasu kiedy liście są bardzo twarde, można powiedzieć w uśpieniu . Z botanicznego punktu widzenia mało w nich zachodzi w rekcji chemicznych a co za tym idzie obrabianie ich na wyborną herbatę nie jest możliwe. Ale dla fachowca jest to szansa na sprawdzenie co można z takimi listkami zrobić – bo jak wiadomo wymagania rynkowe  są coraz bardziej różnorodne – w tym przypadku chodzi o takie osoby które nie lubią zwykłego naparu herbacianego bo może być za mocny,  albo organizm nie akceptuje codziennej  herbaty,, itd. Dla takiej grupy – oferowana jest herbata kan-cha  oraz san- nen bancha - czyli produkty dla wymagających.. którym zbyt ślinie skoncentrowane walory smakowe herbat nie przynoszą pozytywnych doznań, powodują bezsenność czy dyskomfort dla układu trawienia.

Obrobione zimowe listki herbaty można wykorzystać właśnie na napary które łagodnie działają na organizm. Taka herbata to raczej produkt dla sklepów z wyselekcjowaną żywnością - produktami dla osób wymagających specjalistycznej diety. Nasuwa sie idea -- powracamy do znanego od tysięcy lat sposobu wykorzystania liści krzewu herbacianego jako medykamentu.

Podczas pobytu w Makinohara w pref. Shizuoka  nadarzyła się okazja wzięcia udziału w wytwarzaniu herbaty z grudniowych twardych liści herbacianych. Dzieki temu doświadczeniu potwierdziły się moje obserwacje co do liści krzewu herbacianego – w  zimie nie uzyska się herbat które w parzeniu dostarczą silny bogaty aromat czy głęboki rozbudowany smak.







zebrana herbata  grudniowA przypomina ta zopisu z 8mego listopada

Obrabianie zimowych - grudniowych  listków krzewu herbacianego jest dość czasochłonne.. nie ulatania się się przyjemny aromat ani nie zachodzą szybkie zmiany w strukturze obrabianego liścia.  Jako finalny produkt:  kolor naparu jest blady a smak „ płaski „ .Brak rewelacyjnych wynikow  dlatego  z ekonomicznego punktu  taki  proces produkcji  jest to nieopłacalny   


                                                   kolor naparu

Prefektura Shizuoaka - grudzien 2022

                                                nowa   odmiana nie zarejstrowana "Chai ron"

Komentarze