W tym roku udało mi się skosztować dwie wiosennese zielone herbaty z Chin.
Huì míng(恵明茶) z prow. Zhejiang oraz Tóngchéng xiǎohuā(桐城小花) z prow Ahui. Obie to wczesnowiosenne herbaty których zbiory zaczynają się przed Świętem Qingming. Obie mają bogaty aromatyczny zapach i lekki delikatny smak.
Huì míng(恵明茶) nosi nazwę金奨恵明茶(Jīnjiǎng Huì míng ) - Złoto-medalowa Huì míng i pochodzi zJ ingning She Autonomous County )(Okręg autonomiczny ) Teteny Jingning She Autonomous County (景寧畗族自治縣) zamieszkuje grupa etniczne She (畗族)– ludność która przybyła z prowincji Fujian ok 1200 lat temu.
Niewiele wiem o tej herbacie. To co przekazali ” eksperci -sprzedawcy” pokrywa się z treściami które znajdziemy w Internecie.
Wygląd
listków : kolor szmaragdowo zielony, z białymi puszystymi włoskami
na powierzchni, każdy listek jest zwinięty w spiral-kowato.
Aromat:
Zapach orchidei oraz lekkie owocowe nuty.
Smak: Orzeźwiający
przechodzący w słodycz.
Po zaparzeniu : świeże i jednolite – wyselekcjonowane – Wysoka jakość
Huì míng(恵明茶) powstaje na z lokalnych miejscowych odmian ale ostatnio także wprowadza się kutywar Yingshuang( 迎霜 )
Jak można przeczytać: Yingshuang( 迎霜 Yíng shuāng) jest to odmiana klonalna wyhodowana przez Hangzhou Tea Science Research Institute ( Zhejiang) z krzewów Dabai ( Fuding – Fujian) oraz i gatunków wielkolistnych z prowincji Yunnan. W 1980 roku zaakceptowano ją oficjalną komercjalną odmianę Zhejiang, a w 1987 roku rozpoczęto uprawy na terenie całych Chin.
Herbata Huiming ma zazwyczaj kształt spirali ( 螺形) Ten mały kędzierzawy kształt jest właściwy dla np. sławnej BiLuoChun (碧螺春)
Do przygotowania poleca się szklane naczynia - dobre dla obserwacji listków
Tóngchéng Xiǎo Huā 桐城小花
Tongcheng Xiaohua jest produkowana w Daguan Luting Town, Huangjia , Tangwan Town, Qingcao Town, Longmian Sub-District Office i Wenchang Sub-District Office w rejonie Tongcheng, łącznie w pięciu miastach i dwóch sub-dyskrykanch , górskich wioskach . Współrzędne geograficzne to: 30°39′00″-31°16′00″ szerokości geograficznej północnej, 116°40′00″-117°09′00″ długości geograficznej wschodniej. Granica obszaru zaczyna się od wioski Hongqiao w Luting Township na wschodzie, Tongluo Village w Qingcao Township na południu, wioski Caifanw oraz Tangwan Township na zachodzie i wioski Xiaoguan w Daguan Township na północy.
Dla mnie ta herbata jest prawie taka sama jak Shucheng Xiao Lanhua (舒城小蘭花) która pochodzi z pobliskiego graniczącego dystryktu.
(https://cha-herbata.blogspot.com/2021/10/herbata-shucheng-xiao-lanhua-zielona.html)
Ta dzisiejsza Tongcheng Xiaohua jest jednak mniej wyrafinowana jakościowo.
Położenie geograficzne i topografia obszaru produkcji Tongcheng znajduje się w południowo-zachodniej części centralnej prowincji Anhui, u południowo-wschodniego podnóża Gór Dabie, pomiędzy Baimajian, głównym szczytem Gór Dabie, a rzeką Jangcy. Zbocza gór są szerokie, a nasłonecznione zbocza są bardziej niż zacienione. Stoki mają na ogół między 20 a 30 stopni, a lokalne zbocza sięgają 70 stopni. Całkowita powierzchnia miasta wynosi 1546 kilometrów kwadratowych, z czego całkowita powierzchnia gór na obszarze produkcyjnym Tongcheng Xiaohua wynosi 443 kilometry kwadratowe, a całkowita powierzchnia wód w mieście to 164 kilometry kwadratowe. Góry w północno-zachodniej części są pełne gór i dolin, a wzgórza pośrodku są rozłożone z portami, a zbocza są łagodne; 2.2 Klimat Miasto Tongcheng należy do strefy klimatu podzwrotnikowego wilgotnego monsunowego, który charakteryzuje się łagodnym klimatem, obfitymi opadami deszczu, wystarczającym nasłonecznieniem i wyraźnymi porami roku. Średnia roczna temperatura okolic wynosi 16 ° C, a średnia roczna temperatura na obszarach górskich 14,5 ° C. Ekstremalnie najwyższa temperatura występuje w lipcu, ze średnią wieloletnią 36 ° C, a ekstremalnie minimalna temperatura występuje w styczniu , ze średnią wieloletnią 8,4°C; średnia roczna sumy godzin nasłonecznienia wynosi 1906,7 godzin; roczny okres bez przymrozków wynosi 234 dni; średnie roczne opady w niskich terenach wynoszą około 1262,3 mm, a średnie roczne opady w obszarach górskich przekraczają 1400 mm. 2.3 Warunki glebowe Materiał macierzysty gleby w północno-zachodnich obszarach górskich to głównie kwaśne powstałe przez wietrzenie skał, wartość pH gleby wynosi około 5,3, gleba jest głęboka i żyzna. 2.4 Źródła i jakość wody Rzeki na tym terytorium są ze sobą powiązane, tworząc cztery główne systemy wodne: rzekę Dasha, rz rzekę Longmian i rzekę Kongcheng, które wpływają do jeziora Caizi i wpływają do rzeki Jangcy.
Produkcja ogrodów herbacianych opiera się głównie na
naturalnych opadach. Roczne opady w normalnych latach mogą zaspokoić
potrzeby wzrostu herbaty. Niektóre ogrody herbaciane są nawadniane
przez naturalny drenaż.
Komentarze
Prześlij komentarz