29 września 2023 roku -Święto Środka Jesieni (中秋節) - szansa na przygotowanie herbaty która wraz z ciastkiem księżycowym będzie dobrze pasowała na te okazje . Wybór padł herbatę białą własnego wyrobu.
Jak jest zaprezentowane jest jeszcze druga zbierana w Sayama z krzewów uprawianych na produkcję herbaty komercjalnej - zbiór 2 tygodnie później niż dziko rosnącej w lesie. Te dwie herbaty trochę różnią się choć obie były tak samo wytwarzane . Dzika „leśna „ ma bardziej intensywny smak aromat i bo jest zrobiona z młodziutkich listków i pąków.. ta z Sayama ze starszych rozwiniętych listków jest mniej mocna i aromatyczna- aby uzyskać ciekawe efekty smakowe drugie parzenie zostawiałem zostawiłem na ok 30 min. Herbaty białe dzięki przemianą chemicznych w liściach podczas obróbki nie są gorzkie. Produkowane w nieprofesjonalny sposób do końca nie wiadomo jakie efekty będą podczas parzenia.
I właśnie właśnie skłoniło na przygotowanie tych herbat na Święto Środka Jesieni – czasu kiedy je się księżycowe ciastko Yuèbng(月餅)księżycowe ciastko – który w moim dzisiejszym przypadku nie było słonawe lecz słodkie. Białe herbaty nie kłóciły się ze smakiem wypieku. Taka okazja zdarza się tylko jeden raz w roku – więc lepiej zaparzyć coś czego nie pije się codziennie. Mała ilość suszu własnoręcznie robionej herbaty sprawia ze taka oprawa daje pozytywne wibracje.
Komentarze
Prześlij komentarz