Parzenie herbaty - kiedy jest zwykłym naparem .. obserwacje tradycji południowych Chin i Wietnamu.

 Powraca temat...  Delektowania się herbatą  inaczej - smakowaniem  naparu ( pǐn chá 品茶  )  oraz zwykłym popijaniem  - ( hē chá  喝 茶 ) - Fotorelacja  z  azjatyckich ulic gdzie podaje  herbaty zielone ,oolongi... w porywach także  czarne ( hong-cha) .  

   " Elegancki"  zestaw do parzenia w chińskim sklepie herbacianym  w takich  naczyniach nie zaparzymy raczej metodą 'gong -fu'   interpretowanej  jako parzenie    dużej ilości listków herbacianych  mniejszą ilością wody.  .



                                            uliczna herbata w Hanoi -(ok. 5gram na 500ml.)

Wschodnio-azjatyckie traktowanie herbaty herbaty jest wszelkie :
 ---mamy tanie  herbaty do codziennego popijania   - gdzie mniejszą ilość listków zalewa się dużą ilością wody.   Tak przygotowywane  są  zwykle  napary z tanich  codziennych herbat.

                                   
Wietnam-herbata podczas ceremonii ślubnej -wielki  dzbanek   - 
 

Uliczna  herbata -- zaczyna  być symbolem  przeszłości  .... nadchodzą  nowe czasy... 
 
Tu  nie trzeba komentować-  Wietnam  impreza  dla  wielu gości  .. Co  widzimy porcelanowe  czajniki zastępowane  są szklanymi  dzbankami..
 
Chińskie jedzenie uliczne ( street food) w  Malezji - rozcieńczony napar herbaciany w kuflu ( z lodem  za dodatkową  opłatą)
Oolongi  w  dim sum  house -  czajnik herbaty zalewany jest wielokrotne  wrzątkiem. 
Parzona w  wielkim  imbryku herbata świetnie spełnia funkcję  dodatku do potraw.. 
Powstaje  pytanie --  Czy takie  przygotowanie  herbaty  jest "  zachodnie"  ???   
 Chyba nie....
Chiński podział na picie herbaty (喝 茶) / Smakowanie herbaty (品茶) -  funkcjonuje  naturalnie , ukazuje  jak  różnorodność kultury herbacianej w Azji Wschodniej..

Fotografie zrobione w listopadzie, grudniu 2023 r. oraz styczniu 2024 r.

  kontynuacja  z od  2021 roku  :   Picie herbaty (喝 茶) / Smakowanie herbaty (品茶)

Komentarze