Powraca temat...  Delektowania się herbatą  inaczej - smakowaniem  naparu ( pǐn chá 品茶  )  oraz zwykłym popijaniem  - ( hē chá  喝 茶 ) - Fotorelacja  z  azjatyckich ulic gdzie podaje  herbaty zielone ,oolongi... w porywach także  czarne ( hong-cha) .  
Wschodnio-azjatyckie traktowanie herbaty herbaty jest wszelkie :
 
Tu nie trzeba komentować- Wietnam impreza dla wielu gości .. Co widzimy porcelanowe czajniki zastępowane są szklanymi dzbankami.. 
Chińskie jedzenie uliczne ( street food) w Malezji - rozcieńczony napar herbaciany w kuflu ( z lodem za dodatkową opłatą)
Oolongi w dim sum house - czajnik herbaty zalewany jest wielokrotne wrzątkiem.
   " Elegancki"  zestaw do parzenia w chińskim sklepie herbacianym  w takich  naczyniach nie zaparzymy raczej metodą 'gong -fu'   interpretowanej  jako parzenie    dużej ilości listków herbacianych  mniejszą ilością wody.  .
                                            uliczna herbata w Hanoi -(ok. 5gram na 500ml.)
 ---mamy tanie  herbaty do codziennego popijania   - gdzie mniejszą ilość listków zalewa się dużą ilością wody.   Tak przygotowywane  są  zwykle  napary z tanich  codziennych herbat.
Tu nie trzeba komentować- Wietnam impreza dla wielu gości .. Co widzimy porcelanowe czajniki zastępowane są szklanymi dzbankami..
Chińskie jedzenie uliczne ( street food) w Malezji - rozcieńczony napar herbaciany w kuflu ( z lodem za dodatkową opłatą)
Oolongi w dim sum house - czajnik herbaty zalewany jest wielokrotne wrzątkiem.
Parzona w  wielkim  imbryku herbata świetnie spełnia funkcję  dodatku do potraw.. 
Powstaje pytanie -- Czy takie przygotowanie herbaty jest " zachodnie" ???
Powstaje pytanie -- Czy takie przygotowanie herbaty jest " zachodnie" ???
 Chyba nie....
Chiński podział na picie herbaty (喝 茶) / Smakowanie herbaty (品茶) -  funkcjonuje  naturalnie , ukazuje  jak  różnorodność kultury herbacianej w Azji Wschodniej..
Fotografie zrobione w listopadzie, grudniu 2023 r. oraz styczniu 2024 r.
  kontynuacja  z od  2021 roku  :   Picie herbaty (喝 茶) / Smakowanie herbaty (品茶)








Komentarze
Prześlij komentarz