Tie GuanYin 2023 -Thiết Quan Âm Cao Nguyen 高原茶業 鐵觀音茶

W dniu grudnia 23 w 2014 roku  opisywałem  wietnamską wersję herbaty Tie GuanYin - kupioną  w  sklepie Cao Nguyen   (高原茶業).  Teraz po prawie po 10ciu latach mam możliwość przygotowania tej samej herbaty z tylko że wyprodukowanej w 2023roku to także okazja do użycia tego samego czajniczka  który ma już ponad 20 lat .To imbryk w którym przygotowuje tylko podprażany typ herbaty Tie GuanYin.   

Kuleczki herbaty - mocno podprażane - trudno powiedzieć czy dodaje tej herbacie lepsze walory smakowe. 
Taki typ herbaty przeznaczony  raczej dla lokalsów  niż wielbicieli delikatnych wysublimowanych smaków.  Mistrzowie z gór Wu Yi  prawdopodobnie przyprażyli by listki na bardziej profesjonalny sposób ale taka herbata była by czym innym. To raczej typ herbaty dla "native drinkers  " - osób mających doświadczenia od najmłodszych lat  gdzie  mieli odczynienia ze "street food" i towarzyszącej mu herbacie. Taki typ herbaty zaprzecza chińskiej  neo wysokiej kulturze herbacianej.         
W herbacie  której prażenie  a raczej palenie  jest bardzo mocne .. można  odczuć coś co przypomina smołę. 
Listki  pokazują bardzo ciemny kolor. prawie spalony susz .

To wietnamska wersja pierwowzoru chińskiej Tie GuanYin-  raczej nie na europejskie stoły. Chyba że  jest ochota na coś: przypalonego,  odtrutka po super słodkich produktach . Taka palona na czarno  Tie GuanYin  tłumaczy dlaczego powstały takie tradycje jak Laoren Cha - (老人茶 )  czy  Laoba Cha  (老爸茶) . 
o lokalnej niskiej jakości herbacie  można przeczytać ;  

Wu Dong Dancong Cha 烏岽單叢 ; " smalec - kaszanka ?, gry w karty itp.單叢烏龍

https://cha-herbata.blogspot.com/2018/11/wu-dong-dancong-cha-smalec-kaszanka-gry.html


https://cha-herbata.blogspot.com/2014/12/tie-guan-yin-vietnam-thiet-quan-am-cao.html

Komentarze