W dniu grudnia 23 w 2014 roku opisywałem wietnamską wersję herbaty Tie GuanYin - kupioną w sklepie Cao Nguyen (高原茶業). Teraz po prawie po 10ciu latach mam możliwość przygotowania tej samej herbaty z tylko że wyprodukowanej w 2023roku to także okazja do użycia tego samego czajniczka który ma już ponad 20 lat .To imbryk w którym przygotowuje tylko podprażany typ herbaty Tie GuanYin.
Kuleczki herbaty - mocno podprażane - trudno powiedzieć czy dodaje tej herbacie lepsze walory smakowe.Taki typ herbaty przeznaczony raczej dla lokalsów niż wielbicieli delikatnych wysublimowanych smaków. Mistrzowie z gór Wu Yi prawdopodobnie przyprażyli by listki na bardziej profesjonalny sposób ale taka herbata była by czym innym. To raczej typ herbaty dla "native drinkers " - osób mających doświadczenia od najmłodszych lat gdzie mieli odczynienia ze "street food" i towarzyszącej mu herbacie. Taki typ herbaty zaprzecza chińskiej neo wysokiej kulturze herbacianej.
W herbacie której prażenie a raczej palenie jest bardzo mocne .. można odczuć coś co przypomina smołę.
Listki pokazują bardzo ciemny kolor. prawie spalony susz .
o lokalnej niskiej jakości herbacie można przeczytać ;
Wu Dong Dancong Cha 烏岽單叢 ; " smalec - kaszanka ?, gry w karty itp.單叢烏龍
https://cha-herbata.blogspot.com/2018/11/wu-dong-dancong-cha-smalec-kaszanka-gry.html
https://cha-herbata.blogspot.com/2014/12/tie-guan-yin-vietnam-thiet-quan-am-cao.html
Komentarze
Prześlij komentarz