Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና ) mieszanka herbaty i kawy.
![]() |
ቡና & -ሻይ |
Etiopia kraj kawy..
Kawa parzona w glinianym ręcznie wykonanym dzbanku zwanym የጀበና Yejebena
Jesli chodzi o herbaty etiopskie - to wszystkie produkowane sa w wielkich kombinatach herbacianych. Powszechnie pije sie herbaty z przyprawione cynamonem ,godzikiem kardamonem itp.
Kawa przygotowana tradycyjnie bez pośpiechu..w specjalnych naczyniach jest orginalnym ceremonialnym obyczajem.
![]() |
ቡና Buna czyli KAWA Buna ቡና czyli KAWA najczęściej podawna - w naczyniach gdzie pojawia się charaktetystyczna etiopska symbolika. |
Ceremonia parzenia kawy
Uliczny stragan z kawa (marzec 2025 rok ) mala filiznaka kawy kosztuje 20birr czyli 0,60 pln
Dla Etiopczyków czas spędzony z kawą stanowi wartościowy rytuał .
Tradycyjnie przygotowana jest w specjalnym zestawie. Pita jest wszędzie o różnych porach dnia, dodatkowo istnieje naturalny podział w zależności od miejsca i sytuacji :
najprostszego- ulicznego pod chmurką
- formalnego np..hotelowego lobby - albo eleganckiej restauracji .
- czy. domowego w rodzinnej atmosferze kiedy zaprasza się znajomych.
Zestaw do przenia kawy w hotelowym lobby. Zazwyczaj ziarna kawy pali( praży ) się przy gościach dzięki czemu powstaje przyjeny aromatyczny zapach. Aby umilić czas przy kawie często pali się kadzidło.
Jesli chodzi o herbaty etiopskie - to wszystkie produkowane sa w wielkich kombinatach herbacianych. Powszechnie pije sie herbaty z przyprawione cynamonem ,godzikiem kardamonem itp.
Etiopia to kraj gdzie do pica kawy podchodzi sie ceremonialnie. Zawsze w użyciu jest specjalny zestaw do przygotowania a parzenie wykonywane jest z powoli z wyczuciem.
Komentarze
Prześlij komentarz