HERBATA zmieszana z KAWĄ (2)- wersja etiopska czyli Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና )

Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና ) mieszanka herbaty i kawy.


Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና ) mieszanka herbaty i kawy.
 ቡና  &  -ሻይ

W kraju gdzie od setek lat narodowym napojem jest kawa istnieje także możliwość napicia się herbaty pochodzącej z etiopskich upraw.  Do Etiopii krzewy herbaciane trafiły ok.100 lat temu, kiedy cudzoziemcy rozpoczęli zakładanie plantacji kolonialnego  produktu. Początkowo cała produkcja  była wysyłana za granicę do Kenii. Obecnie coraz większy procent wytworzonej herbaty trafia na etiopski rynek krajowy, ale niestety  nie zmienił  się  system produkcji  gdzie liczy się: "nie jakość  a ilość".Przez ostanie dziesiątki lat picie naparu z liści herbaty zasymilowało sie z lokalnymi warunkami i dlatego w Etiopii można zamówić mieszankę naparu herbacianego z kawą. Ale jest to inny rodzaj napitku który znajdziemy np. w Hong Kongu – smak etiopskiego  napoju  przypomina to trochę kawę zbożową. 

Ethiopian drink  coffe mixed wiTH TEA

                    Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና ) mieszanka herbaty i kawy.
Etiopia kraj kawy..
Kawa przygotowana tradycyjnie bez  pośpiechu..w specjalnych naczyniach jest orginalnym ceremonialnym obyczajem.
 ቡና  Buna  czyli KAWA

Buna ቡና  czyli  KAWA najczęściej podawna  - w naczyniach gdzie pojawia  się  charaktetystyczna etiopska  symbolika.


Ceremonia parzenia kawy
Uliczny stragan z kawa (marzec 2025 rok )
 mala filiznaka kawy kosztuje 20birr  czyli 0,60 pln
Dla Etiopczyków czas spędzony z kawą stanowi wartościowy rytuał .
Tradycyjnie  przygotowana jest w specjalnym zestawie. Pita jest wszędzie o różnych porach dnia, dodatkowo istnieje naturalny podział w zależności  od miejsca i sytuacji :
najprostszego- ulicznego  pod chmurką 
-    formalnego  np..hotelowego  lobby  -  albo eleganckiej restauracji .
-  czy. domowego w rodzinnej atmosferze kiedy zaprasza się znajomych.


Zestaw do przenia kawy w hotelowym lobby. Zazwyczaj ziarna kawy pali( praży ) się przy gościach dzięki czemu powstaje przyjeny  aromatyczny zapach. Aby umilić  czas przy kawie  często  pali  się  kadzidło. 

Kawa parzona  w glinianym  ręcznie  wykonanym dzbanku  zwanym የጀበና Yejebena 


Jesli  chodzi o herbaty etiopskie - to wszystkie produkowane sa w wielkich kombinatach herbacianych. Powszechnie pije sie herbaty z przyprawione cynamonem ,godzikiem kardamonem itp.
ቡና    ethiopian tea

Etiopia to kraj gdzie do pica kawy podchodzi sie ceremonialnie.  Zawsze w użyciu jest specjalny zestaw do przygotowania  a parzenie  wykonywane jest z  powoli z wyczuciem.  


Do podgrzewania używa się piecyków z węglem drzewnym - przypomina to troche parzenie herbat w stylu gong-fu.

HERBATA zmieszana z KAWĄ (2)-
Znalezienie miejsca gdzie podają  ręcznie  przygotowaną  kawę  nie wymaga specjalnych poszukiwań. 
wersja etiopska czyli Isipirīsi-Shayi be Buna(እስፕሪስ-ሻይ በ ቡና )
Niestety większość porcelanowych naczyń do picia jest importowana -posiada sygnaturę " Made in China" 
made in China -traditional Ethiopian coffe set

https://cha-herbata.blogspot.com/2017/02/herbata-zmieszana-z-kawa-oraz-inne.html

Komentarze