Herbata Pho ni – trà Phổ Nhĩ
Opisana w stycznia 17, 2018 wietnamska herbata powraca. Ostatnimi laty można zaobserwować wzmożone działania w ”zakresie ... oznaczeń geograficznych i ich ochrony. ” (geographical indication protection.)
Dòng Trà Phổ Nhĩ 2015 w lakowym pojemniku.
Przypadkowo podobnie jak opisywana wietnamska wersja Oriental Beauty ( đông phương mỹ nhân ) z poprzedniego wpisu ( w dniu grudnia 08, 2020 ) ,ta dzisiejsza ma być wietnamską wersją herbaty Pu-erh. (Dòng Trà Phổ Nhĩ)
Sytuacja powstawania tych dwóch herbat pokazuje- dwa odmienne środowiska produkcji oraz biznesy herbaciane w Wietnamie.
W przypadku wietnamskiej Oriental Beauty – powstała z odmiany krzewu przywiezionego z Tajwanu do nowego wietnamskiego otoczenia ,wyprodukowana pod nadzorem tajwańskich specjalistów.
Dòng Trà Phổ Nhĩ – wprodukowana w Wietnamie jest z okolicznych naturalnie rosnących drzew herbacianych tuż przy granicy wietnamsko- chińskiej. Sprzedawana jako tra Phổ Nhĩ – to po chińsko Pǔ'-ěr (普洱)… Wietnamski producent wysyła ok.70% surowych liści mao-cha do Chin gdzie powstają certyfikowane herbaty chińskie Pu-erh – zgodnie z zaleceniami w ”zakresie oznaczeń geograficznych i ich ochrony. ” I gdzie jest prawo :geographical indication protection? ??? Tak jak widać są metody które pozwalają wykorzystać nieścisłości tego prawa. A w przypadku obecnego traktowania wyselekcjonowanych herbat z grupy Pu-erh –bardzo zwraca się uwagę na środowisko- mikroklimat okolic gdzie rosną drzewa herbaciane. Obecnie opisy lokalnych herbat nie ograniczają się do powiatu czy wioski > najlepiej żeby były herbaty z mikrorejonu z konkretnego wzgórza czy zagajnika herbacianego .. itp. Dlatego ostaniami laty mamy do wyboru dziesiątki pu-erów i tak np. rejony Yìwǔ(易武) czy Nannuoshan(南糯山) to za mało > dzieli się dokładniej pomniejsze miejsca.
A jak zmieniał się smak herbatyDòng Trà Phổ Nhĩ po prawie 3ch latach ? Wydaje mi sie nie bardzo. Cały czas da się odczuć gorzkie akcenty typowe dla sheng pu -erów . Nawet dobrze się popija w takich warunkach pogodowych. Otępienie przemija po gorzkim naparze.
Herbata nie pita od 3ch lat leżała w pojemniku z laki. Naturalna laka to żywica więc powinno być dobre środowisko. ( choć surowa żywica jest niebezpieczna – może spowodować poparzenia uczuleniowe).
dużej o zbiorów naczyń do parzenia używam sporadycznie.. a naczynia lubią być używane.
Listki- dały 6 parzeń- dominowały przede wszystkim gorzkie akcenty smakowe.
Żyjemy w czasach kiedy własność intelektualna odgrywa coraz bardziej ważna w życiu codziennym. Dotyczy to także herbaty -
(1)W dniu 10 września 2010 r. Rada upoważniła Komisję do rozpoczęcia negocjacji z rządem Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie umowy o współpracy w zakresie oznaczeń geograficznych i ich ochrony. Negocjacje zostały pomyślnie zakończone parafowaniem umowy.
(2)Proponowana umowa ma na celu uzyskanie jak najwyższego poziomu ochrony oznaczeń geograficznych i zapewnienie instrumentów służących przeciwdziałaniu oszukańczym praktykom i bezprawnemu używaniu oznaczeń geograficznych.
- w tym dokumencie wymienione jest kilka herbat które Chińczycy zgłosili do listy produktów chronionych. I jest taka sytuacja
安吉白茶 |
Anji Bai Cha Anji White Tea |
- dla tłumacza który nigdy nie widział ,nie smakował herbaty – …. będzie biała herbata???
A co ostanio zglosila Polska ?
Jabłka grójecke格鲁耶茨苹果
Jabłka łąckie翁茨科苹果 ( kto zna ?)
Wiśnia nadwiślanka维斯瓦樱桃 (kto zna?)
ORAZ 😅
109. |
Wielkopolski ser smażony |
大波兰油炸奶酪 |
Sery |
Wielkopolski ser smażony ?- to jest dla mnie ciekawym epizodem – związanym z festiwalem herbaty Zaparzaj w Poznaniu –kilka lat temu kiedy pierwszy raz zetknąłem się z tym serem. Ukazywało to różnice regionalne które tak trudno w Polsce .
W tym blogu :
Pu erh po wietnamsku czyli Trà Phổ Nhĩ
https://cha-herbata.blogspot.com/2015/05/pu-erh-po-wietnamsku-czyli-tra-pho-nhi.html
Ciemna herbata Phổ Nhĩ ,ceramika laka.srebro
https://cha-herbata.blogspot.com/2018/01/ciemna-herbata-pho-nhi-ceramika.html
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń