Publikacja „ Przyszłość herbaty w Japonii” - 日本茶の「未来」 “旨み”の煎茶から“香り”の発酵茶

 „ Przyszłość herbaty w Japonii” - 日本茶の「未来」  właściwie Od herbat sencha pełnych umami do aromatycznych herbat obrabianych”  日本茶の「未来」 “旨み”の煎茶から“香り”の発酵茶 - to esej napisany przez pana  Tatsuhiko Iida –  aktywnego pisarza który nie ogranicza się tylko  do” tematów herbacianych czy japońskich „   - ma w swoim dorobku kilkanaście publikacji o tematyce podróżniczej, reportaży z odwiedzonych krajów jak Belgia , Rumunia czy Peru itd.. Jest autorem kilku książek przedstawiających na tematy związane polowaniami czy zagadania o  stylu slow food. Bogaty dorobek literacki ukazuje pana T. Iida jako bardzo płodnego pisarza  -reportera .



Publikację „ Przyszłość herbaty w Japonii” - “日本茶の「未来」 “旨み”の煎茶から“香り”の発酵茶” można zaliczyć do  jego serii książek o japońskiej tematyce herbacianej , Autor opublikował także  wiele innych pozycji  jak np.

Gdzie się podziała istota Japońskiej Herbaty? „

(日本茶の「勘所」 あの“香気”はどこへいった? )

"Uji – region gdzie zaczęła historia Japońskiej Herbaty”

(日本茶の「源郷」~すべては“宇治”からはじまった)

"Honryu” herbata Sayama– tam „ znajdziemy tradycyjne obróbki więdnięcia liści herbacianych.

(日本茶の「本流」 萎凋の伝統を育む孤高の狭山茶 )  

to obrazuje jak wiele można napisać o „ herbacie w Japonii”. Świadczy to także  łatwym podejściu pisarskim autora. 

 
Po takim opisie dorobku autora należny przedstawić co znajdziemy w książce „ Przyszłość herbaty w Japonii” - “日本茶の「未来」.. A jest to jest pewnego rodzaju reportaż gdzie autor subiektywnie wyraża swoje poglądy , opisuje miejsca które odwiedzał a także rozmowy z osobami związanymi z przedstawionym tematem herbacianym.

Pan Iida odwiedził 5 pfefektur :

1. PREFEKTURA IBARAKI

( 茨城県 ) przedstawia -opisuje nastepujace miejsca herbaciane:

>>Koga (古河市) gdzie pedstawia Yoshida Chaen( 吉田茶園)  (https://www.youtube.com/channel/UCYx1XQqMpECwgwixhMliDGA)ー tu powstaje Sahima Cha - młode pokolenia kreują nowe wizerunki herbaty japońskiej .

>>Sakai (境町) Kimura seicha 木村製茶 – miejsce

2. PREFEKTURA SHIZUOKA ( 静岡県 )

Miasto Shizuoka – odwiedziny 6ciu producentów herbaty:

- w tym Marutaka Nouen 丸高農園 – było wspomniane tu w tym blogu.

https://cha-herbata.blogspot.com/2014/12/soofuu.html

https://cha-herbata.blogspot.com/2014/10/benikomachi-oolong-z-odmiany-benifuuki.html

https://cha-herbata.blogspot.com/2014/11/wako-cha-herbata-czarna-marutaka-en.html

( pisane w 2014 roku,,to były inne czasy.)

- czy wizyta u producenta pana Hiromitsu Sato jego   nie zarejestrowanej odmiany Kogane midori (黄金みどり) -

https://cha-herbata.blogspot.com/2014/11/kogane-midori-biala-herbata-z-japonii.html

+

Okolice Makinohara

>> Odwiedziny Toshifumi Shibamoto

Okolice Fukuroi 袋井

historia o panu Kiyoumi Takeuchi (竹内清美) w którego ogrodzie naturalnie wyrosła albinotyczna odmiana KIRAKA ( きら香)

3. PREFEKTURA NARA ( 奈良県)

sprawozdanie z  ultra organicznej herbacianej przystani zdrowia Tsukigase Organic Tea Farm(月ヶ瀬健康茶園) https://www.tukicha.com/

5. PREFEKTURA OKAYAMA ( 岡山県)Niimi (新見市)

odwiedziny pensjonatu pana  EIJI MIYAMOTO - o ktory  prowadzi   firme nazwie Early morning – (アーリーモーニング紅茶専門店 ) miejscu specjalizującym się się w herbacie 100% oksydowanej ( tzn, czarnej w zachodnim tłumaczeniu ). ( https://earlymorning.co.jp/en/ )

3. PREFEKTURA MIYAZAKI (宮崎県)

odwiedziny okolic Gokase (五ヶ瀬町) -znanych z tradycyjnego wytwarzania herbat techniką kama iri

gdzie jednym z najbardziej rozpoznawalnych herbacianych producentów jest Miyazaki Sabou( 宮﨑茶房)

https://en-miyazaki-sabou.com/

ten blog przedstawiał :

https://cha-herbata.blogspot.com/2016/03/miyazaki-takachiho-oolong-tea-kultywar.html

https://cha-herbata.blogspot.com/2017/05/daleko-w-gorach-rejon-gokase.html



Dokładne streszczenie tego eseju nie jest możliwe w kilku – kilkunastu zdaniach. Wielotematyczny opis obserwacji z wizyt ukazuje zarys jak różnorodne jest traktowanie herbaty we  wspolczesnej Japonii , jak wiele znajdziemy herbacianych miejsc… gdzie trzeba pamiętać ze  publikacja  jest to tylko niewielki  szkic literacki

Co ciekawe : tu właśnie w Polsce możemy zakupić herbaty bohatera jednego z rozdziałów producenta herbat autorskich Toshifumi Shibamoto. ( lato 2022roku - )>>>>> Herbaty Czas - ul Ludna Warszawa.



Mam nadzieje ze ponownie pojawi się w Polsce ...



 

Komentarze

Prześlij komentarz