„ Przyszłość herbaty w Japonii” - 日本茶の「未来」 właściwie „Od herbat sencha pełnych umami do aromatycznych herbat obrabianych” 日本茶の「未来」 “旨み”の煎茶から“香り”の発酵茶 - to esej napisany przez pana Tatsuhiko Iida – aktywnego pisarza który nie ogranicza się tylko do” tematów herbacianych czy japońskich „ - ma w swoim dorobku kilkanaście publikacji o tematyce podróżniczej, reportaży z odwiedzonych krajów jak Belgia , Rumunia czy Peru itd.. Jest autorem kilku książek przedstawiających na tematy związane polowaniami czy zagadania o stylu slow food. Bogaty dorobek literacki ukazuje pana T. Iida jako bardzo płodnego pisarza -reportera .
Publikację „ Przyszłość herbaty w Japonii” - “日本茶の「未来」 “旨み”の煎茶から“香り”の発酵茶” można zaliczyć do jego serii książek o japońskiej tematyce herbacianej , Autor opublikował także wiele innych pozycji jak np.
„Gdzie się podziała istota Japońskiej Herbaty? „
(日本茶の「勘所」 あの“香気”はどこへいった? )
"Uji – region gdzie zaczęła historia Japońskiej Herbaty”
(日本茶の「源郷」~すべては“宇治”からはじまった)
"Honryu” herbata Sayama– tam „ znajdziemy tradycyjne obróbki więdnięcia liści herbacianych.
(日本茶の「本流」 萎凋の伝統を育む孤高の狭山茶 )
to obrazuje jak wiele można napisać o „ herbacie w Japonii”. Świadczy to także łatwym podejściu pisarskim autora.
Pan Iida odwiedził 5 pfefektur :
1. PREFEKTURA IBARAKI
( 茨城県 ) przedstawia -opisuje nastepujace miejsca herbaciane:
>>Koga (古河市) gdzie pedstawia Yoshida Chaen( 吉田茶園) (https://www.youtube.com/channel/UCYx1XQqMpECwgwixhMliDGA)ー tu powstaje Sahima Cha - młode pokolenia kreują nowe wizerunki herbaty japońskiej .
>>Sakai (境町) Kimura seicha 木村製茶 – miejsce
2. PREFEKTURA SHIZUOKA ( 静岡県 )
Miasto Shizuoka – odwiedziny 6ciu producentów herbaty:
- w tym Marutaka Nouen 丸高農園 – było wspomniane tu w tym blogu.
https://cha-herbata.blogspot.com/2014/12/soofuu.html
https://cha-herbata.blogspot.com/2014/10/benikomachi-oolong-z-odmiany-benifuuki.html
https://cha-herbata.blogspot.com/2014/11/wako-cha-herbata-czarna-marutaka-en.html
( pisane w 2014 roku,,to były inne czasy.)
- czy wizyta u producenta pana Hiromitsu Sato jego nie zarejestrowanej odmiany Kogane midori (黄金みどり) -
https://cha-herbata.blogspot.com/2014/11/kogane-midori-biala-herbata-z-japonii.html
+
Okolice Makinohara
>> Odwiedziny Toshifumi Shibamoto
Okolice Fukuroi 袋井
historia o panu Kiyoumi Takeuchi (竹内清美) w którego ogrodzie naturalnie wyrosła albinotyczna odmiana KIRAKA ( きら香) 。
3. PREFEKTURA NARA ( 奈良県)
sprawozdanie z ultra organicznej herbacianej przystani zdrowia Tsukigase Organic Tea Farm(月ヶ瀬健康茶園) https://www.tukicha.com/
5. PREFEKTURA OKAYAMA ( 岡山県)Niimi (新見市)
odwiedziny pensjonatu pana EIJI MIYAMOTO - o ktory prowadzi firme nazwie Early morning – (アーリーモーニング紅茶専門店 ) miejscu specjalizującym się się w herbacie 100% oksydowanej ( tzn, czarnej w zachodnim tłumaczeniu ). ( https://earlymorning.co.jp/en/ )
3. PREFEKTURA MIYAZAKI (宮崎県)
odwiedziny okolic Gokase (五ヶ瀬町) -znanych z tradycyjnego wytwarzania herbat techniką kama iri
gdzie jednym z najbardziej rozpoznawalnych herbacianych producentów jest Miyazaki Sabou( 宮﨑茶房)
https://en-miyazaki-sabou.com/
ten blog przedstawiał :
https://cha-herbata.blogspot.com/2016/03/miyazaki-takachiho-oolong-tea-kultywar.html
https://cha-herbata.blogspot.com/2017/05/daleko-w-gorach-rejon-gokase.html
Dokładne streszczenie tego eseju nie jest możliwe w kilku – kilkunastu zdaniach. Wielotematyczny opis obserwacji z wizyt ukazuje zarys jak różnorodne jest traktowanie herbaty we wspolczesnej Japonii , jak wiele znajdziemy herbacianych miejsc… gdzie trzeba pamiętać ze publikacja jest to tylko niewielki szkic literacki
Co ciekawe : tu właśnie w Polsce możemy zakupić herbaty bohatera jednego z rozdziałów producenta herbat autorskich Toshifumi Shibamoto. ( lato 2022roku - )>>>>> Herbaty Czas - ul Ludna Warszawa.
Mam nadzieje ze ponownie pojawi się w Polsce ...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń