Shiga ( 滋賀県)ma bardzo bogatą długą historię upraw herbat. W porównaniu innym prefekturami takimi jak Shizuoka ,Kagoshima, czy miejscami jak Uji czy Sayama ..herbaty z prefektury Shiga nie są zbyt dobrze znane, czy dostępne w każdym sklepie .
W dodatku z opisów wynika iż jest to ara-cha (荒茶 ) - czyli nierafinowana bez podziału listków na kategorie jakościowe inaczej surowa herbata.
listki obrobione na "twardo" bardziej jak bancha niż sencha.
Napar-blado zielony. Smak bardziej zbliżony do bancha albo shencha ze starszych zbiorów- są odczuwalne akcenty jakby listki były surowe .Walory smakowe są subtelne taki napar napewno zainteresuje koneserów herbat japońskich. Prawdopodobnie warunki klimatyczno glebowe sprawiają iż Mandokoro uważa się specjalny region herbaciany.
Zdecydowanie to herbata dla osób które nie przepadają za mocnymi naparami. Taki jest urok herbat zrobionych z krzewów zairai. .Mandokoro to miejsce upraw herbaty bardzo dobrze znane już okresie Edo. Powstały nawet opinie że herbaty z Mandokoro są lepsze niż Uji.Ta herbata do grupy Kansai ze względu na niezbyt duża odległość od Kioto i Uji . Ze względu na górzyste okolice nie pozwalające na uprawy na wielką skale oraz wykorzystywanie orginalnych lokalnych krzewów herbatę z Mandokoro nazwano kultową .
O prefekturze Shiga - było wspominane następujących linkach:
Komentarze
Prześlij komentarz