Nadarzyła się niecodzienna okazja wykonania twz, pairing - w moim przypdku dopasowywania herbaty i koziego sera. Dlaczego jestem w posiadaniu tak cennego sera napiszę przy następnym eksperymencie pairing które niebawem nastąpi.
Ciemne herbaty Anhua ( 安化黒茶)z prow. Hunan nie do końca przypominają herbaty Pu-erh z prow. Yunnan. Inne drobnoustroje biorą udział przy fermentacji ,inne krzewy herbaciane i warunki klimatyczne sprawiają iż te z Anhua są delikatniejsze - choć także posiadają charakterystyczny posmak typu ściółka leśna.
Co Qianliang cha 千两茶 ..kupiłem w warszawskim sklepie herbacianym gdzie sprzedawana była jako Pu-erh.. hmmm (?!?).... kawałek 9zl pln..
ciekawe - kawałek herbaty o nazwie Qianliang cha 千两茶
Na opakowaniu napisane Hunan Anhua -ale dla sprzedawcy tonie wazne.... i dlatego taki chaos sie tworzy...
Zbieg okoliczności i przypadki których wyjaśnić nie potrafię spowodowały takie przygody - ser skarb który trafił do mnie z powodów nie oczywistych...
To spowodowało takie kosztowanie sera i herbaty - i musze powiedzieć ze mi to pasuje.
Silny smak sera koziego Crottin de Chavignol i Qianliang cha 千两茶 daje pozytwne efekty.
Wspaniała przygoda - jeszcze jedno nowe doświadczenie z ukrytymi podtekstami. Namawiam wszystkich do takiego eksperymentowania.
Ciekawa sprawa. Już kiedyś słyszałam o parowaniu sera z herbatą. Trzeba będzie dać temu szansę.
OdpowiedzUsuń