Crottin de Chavignol & Anhua Dark tea - akcja pairing( Qianliang cha 千两茶)


Nadarzyła się niecodzienna okazja wykonania twz,  pairing  -   w moim  przypdku dopasowywania  herbaty i  koziego sera.  Dlaczego jestem w posiadaniu tak cennego sera napiszę przy następnym eksperymencie pairing które niebawem nastąpi.


Ciemne herbaty  Anhua  ( 安化黒茶)z prow. Hunan nie do końca przypominają herbaty Pu-erh z prow. Yunnan. Inne drobnoustroje biorą udział przy fermentacji ,inne krzewy herbaciane i warunki klimatyczne sprawiają iż te z Anhua są delikatniejsze - choć także posiadają charakterystyczny  posmak  typu ściółka leśna.

Co Qianliang cha 千两茶 ..kupiłem w warszawskim sklepie herbacianym  gdzie sprzedawana była jako Pu-erh..  hmmm (?!?).... kawałek 9zl pln..


   ciekawe -  kawałek herbaty o nazwie Qianliang cha 千两茶
             Na  opakowaniu  napisane Hunan Anhua -ale dla sprzedawcy  to
                     nie wazne.... i dlatego taki chaos  sie tworzy...




Zbieg okoliczności i przypadki  których wyjaśnić nie potrafię  spowodowały takie przygody -  ser skarb który  trafił do mnie z powodów nie oczywistych... 




To spowodowało takie kosztowanie  sera i herbaty - i musze powiedzieć ze mi to pasuje.

Silny smak sera koziego Crottin de Chavignol  i Qianliang cha 千两茶   daje pozytwne efekty.



Wspaniała przygoda - jeszcze jedno nowe doświadczenie z ukrytymi podtekstami.  Namawiam wszystkich  do takiego eksperymentowania.

Komentarze

  1. Ciekawa sprawa. Już kiedyś słyszałam o parowaniu sera z herbatą. Trzeba będzie dać temu szansę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz