石門鉄觀音茶 Żelazna Bogini Miłosierdzia z Shimen.
Chyba zacznę robić porządki - spisać jakie herbaty były przedstawione w tym blogu następnie usystematyzować doświadczenia zdobyte podczas poznawania herbacianego świata.
Takie przemyślenia nasunęły mi się przy podczas parzenia herbaty oolong o nazwie Shimen Tie Guan Yin (石門鉄觀音茶 ) - właściwie jej ostatków przywiezionych z Tajwanu.
.
Pod nazwą Tie Guan Yin ( 鉄觀音茶) rozumiemy grupę herbat powstałych na bazie kultywaru o tej samej nazwie oraz specjalnej obróbce charakterystycznej tylko dla tej herbaty. Tak jest jednak w teorii : smak , aparycja jest bardzo różna.
Anxi -wielki targ herbaty Tie Guan Yin 安溪鉄觀音茶市場( 2018 rok)
Pisalem kiedys o tym. > Oolong Anxi Tie Guan Yin - wielka parada producentow.
Takze tu >Tie Guanyin typ Lì lì xiāng 粒粒鐵觀音)
o wietnamskiej wersji tutaj >Tie GuanYin Vietnam Thiết Quan Âm Cao Nguyen 高原茶業 鐵觀音茶)
Czy marcu 2017
A tak ostanio > paczkowana Tie Guanyin degustacje obserwacje.
Takze wspominalem o Muza Tie Guanyin 木柵鐵觀音茶 z Tajwanu.Warty uwagi jest podzial ze wzgledu na podprazenie lisci
清 清香 qīng xiāng - lekki aromat z niezbyt długo prażonych liści
沉香 chén xiāng- średnio przypiekane listki ale głęboki aromat
濃香 nóng xiāng - mocny aromat powstały z długo prażonych liści
Widzę także opisywałem już dzisiejszą herbatę
Shimen Tie Guanyin -stary typ herbaty Taiwan
kilka slow podsumowania:
Shimen Tie Guan Yin - (石門鐵觀音 ) jest mało znaną herbatą pochodzącą z północnych krańców wyspy Tajwan z rejonu Shimen ( 石門區). Historycznie w rejonie tym zaczęto uprawy herbaty aby produkować herbatę Baozhong ( 包種茶 ) sprowadzając kultywar Yingzhi Hongxin (硬枝紅心 ) z prowincji Fujian. Baozhong z Shimen nie zdobyła jednak uznaia ( popularności) i zaniechano jej produkcji. Z posadzonych krzewów rozpoczęto wytarzać herbaty według tradycyjnej technologii produkcji Tie Guanyin. Smak Shimen Tie Guan Yin - (石門鐵觀音 ) nie jest tak rozbudowany jak z klasycznej herbaty ale dzięki mocnemu prażeniu mają łagodny aromat dojrzałych owoców. (炭香醇厚)
Parzenie w temp. powyżej 95℃..pierwszy zalew ok.1 minuta - listki rozwijają się .
drugi 30 sekund...potem do 5tego zalewu.
Ich smak jest charakterystyczny dla prażonego typu Tieguanyin. (炭香醇厚)
Obserwacje listków mało ciekawe. Po mimo czterech lat od chwili zakupu cały czas daja dobry napar, Być może przydałoby się je trochę podprażyć.
Parzenie w chińskim czajniczku glinianym typu Yixing.
Komentarze
Prześlij komentarz